Αποστολέας Θέμα: 1ο Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου!  (Αναγνώστηκε 263 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος maria z

  • Moderator
  • "Ξεμαλλιάρης"
  • *****
  • Μηνύματα: 2263
  • Καλοκαιρινή Ενέργεια +6/-0
  • Φύλο: Γυναίκα
                                 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1ου Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας: LGBTQI+ Pride Kρήτης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ:

17:00: «Πες Το Σε “Μας», εκπαιδευτικό σεμινάριο από την Colour Youth»

19:00: «Ομοφοβικός και Τρανσφοβικός εκφοβισμός» Ομιλία-Συζήτηση με τη Δήμητρα Κογκίδου,Καθηγήτρια στο ΠΤΔΕ του ΑΠΘ,τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ

12:00: Συγκέντρωση-Πορεία στην Πλατεία Ελευθερίας

17:00: Παρουσίαση – Εργαστήριο για την πολυσυντροφικότητα, από την ομάδα ανοιχτές σχέσεις.

19:00: «Υπερήφανες ταυτότητες και τρανσφοβική βία»Ομιλία – Συζήτηση με τον Σ.Υ.Δ. (Ήβη Καϊσέρλη).

ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ στις 21:30 θα ακολουθούν Συναυλίες, Performance & Πάρτυ.
Συμμετέχουν οι : Χαιρέτης, Συκάκης, Μαραγκουδάκης, Ζερβός, Imaginary Band, Σωληνόφως, Bella Fuzz, Alex C & Το Κορίτσι και Το Αερόστατο.

Στις 26-27 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Γεωργιάδη, στο Ηράκλειο, το1ο Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας: LGBTQI+ Pride Κρήτης. Επισυνάπτουμε το πρώτο μας δελτίο τύπου και παραθέτουμε διαδικτυακούς συνδέσμους παρακάτω, για περεταίρω πληροφορίες.

Όσο πλησιάζουν οι ημέρες διεξαγωγής του διημέρου, αποκαλύπτεται σταδιακά ποιες δυνάμεις είναι στο πλευρό μας και ποιες απέναντί μας. Ένα τέτοιο Φεστιβάλ στο κέντρο του Ηρακλείου και μάλιστα εν καιρώ θεσμικής εκπροσώπησης του φασισμού, θέτει άτομα, φορείς, χώρους και συλλογικότητες προ των ευθυνών τους. Οι σκοταδιστικές εξάρσεις σεξισμού, ομοφοβίας, τρανσφοβίας, μας πεισμώνουν αντί να μας αποθαρρύνουν, αφού αναδεικνύουν όλα τα στερεότυπα και τις εξουσίες στα οποία στεκόμαστε ενάντια.

Τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα της LGBTQI+ κοινότητας αντιμετωπίζονται από ένα κομμάτι της κοινωνίας ως μια περιττή έως και προκλητική πολυτέλεια που ανήκει στη σφαίρα του πολιτισμικού. Η ορατότητα στον δημόσιο χώρο, η ελευθερία και αυτοδιάθεση του σώματος και της επιθυμίας δεν είναι απλά σχήματα λόγου, αλλά εκφάνσεις της ζωής τις οποίες η κοινωνία στερεί σε πολλές ατομικότητες, όταν δεν τις κατασπαράζει. Η (ετερο)κανονικότητα και η φυσικοποίηση στα πλαίσια της  πατριαρχίας της μάτσο λεβεντιάς, που σκότωσε πρόσφατα το Βαγγέλη Γιακουμάκη είναι επίσης μορφές καθημερινής βίας. Σε θεσμικό επίπεδο, η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, το σύμφωνο συμβίωσης, η παιδοθεσία είναι ελάχιστες μόνο από τις κατοχυρώσεις που απουσιάζουν από την ελληνική νομοθεσία με συνέπεια να  δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο η ζωή των ατόμων της LGBTQI+ κοινότητας.

Η συστηματική καταπάτηση όλων των παραπάνω είναι ένας πόλεμος που ασκείται λυσσασμένα πάνω σε σώματα και ζωές, σημαδεύοντάς τα ανεπανόρθωτα και συχνά θανάσιμα. Η απάντηση με διεκδικήσεις και αγώνες είναι για μας ευθύνη και δέσμευση απέναντι σε όλα τα θύματα σεξιστικών, ομοφοβικών και τρανσφοβικών επιθέσεων. Ταυτόχρονα είναι και απέναντι σε κάθε άλλη καταπιεσμένη κοινωνική ομάδα, καθώς θεωρούμε ότι οι όροι καταπίεσης όπως είναι το φύλο, η φυλή, η τάξη, η σεξουαλικότητα, η αναπηρία κ.ο.κ σχετίζονται με σύνθετες διασταυρώσεις μέσα σ’ ένα πλέγμα εξουσίας, δημιουργώντας προνόμια αλλά και αποκλεισμούς.

H απάντηση σε όλα αυτά δεν θα μπορούσε να είναι λιγότερο συλλογική, μαχητική και εκκωφαντική από ένα Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας, στο κέντρο του Ηρακλείου. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί χωρίς αιγίδες και χορηγούς, αλλά μέσω της αλληλεγγύης ομάδων και ατόμων, με δράσεις που αφορούν την οικονομική υποστήριξή του, αλλά και την κοινωνική του απεύθυνση.

Καλούμε φορείς, ατομικότητες και συλλογικότητες να τοποθετηθούν δημόσια και να στηρίξουν το Φεστιβάλ δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, τόσο με την παρουσία τους στο Φεστιβάλ και τις εκδηλώσεις του, όσο και με τη συμμετοχή τους στην Πολύχρωμη Πορεία που θα λάβει χώρα το πρωί (12.00) του Σαββάτου 27 Ιουνίου, ενάντια σε ομοφοβία, σεξισμό, τρανσφοβία και κάθε μορφή καταπίεσης.
carpe diem!