top of page

Εκείνος ο Νίκος που έζησε το δικό του Καλοκαίρι Στο Νότο όπως κανείς!




Σαν σήμερα έφυγε και επίσημα από κοντά μας ένας σπουδαίος άνθρωπος ! Ο Νίκος Βασιλάκης ή αλλιώς ''Πονηρό'' ήταν ένας από τους κύριους εκφραστές της ιδέας του Καλοκαίρι Στο Νότο και ζωντανό σύμβολο της νήσου Χρυσής. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Γαϊδουρονήσι υποδεχόμενος τους τουρίστες, βοηθώντας και προστατεύοντας το νησί, αλλά και αποτελώντας τον καλύτερο πρεσβευτή της Ελληνικής Φιλοξενίας. Δεν δίσταζε να μοιράζεται το πρόχειρο κρεβάτι του ακόμη και με ξένους, και πάντα έδινε από το φαγητό που μπορεί να είχε, χωρίς να υπολογίζει ούτε στιγμή τον εαυτό του. Πάντα με το χαμόγελο, έκανε κέφι και διηγόταν ιστορίες, υποδεχόταν τους επισκέπτες, αλλά και φιλοξενούσε τους ψαράδες όταν έπιανε μπόρα στην καλύβα του, προσφέροντας πάντα ένα πιάτο ζεστή κακαβιά. Γνήσιος, αληθινός, με εκατοντάδες ιστορίες να έχουν αποθηκευτεί στην ψυχή του από γλέντια, παρέες και περιπέτειες, έμοιαζε και ας του έλειπαν πολλά, χορτασμένος από την αλμύρα και τα ηλιοβασιλέματα του νησιού. Ποτέ δεν προκάλεσε, ποτέ δεν φέρθηκε ''πονηρά'' αλλά πάντα είχε τον τρόπο του, να σου πει ''Καλωσόρισες'' ! Κληρονομιά του η όμορφη κόρη του, αλλά και η πραγματική ελευθερία του πνεύματος που ενέπνευσε σε εκατοντάδες ανθρώπους ως ένας από τους τελευταίους Ροβινσώνες που άφησαν πίσω την πραγματικότητα για την αληθινή ομορφιά και την ανεξαρτησία.


Μπορεί να γνωρίσει κανείς τον Νίκο καλύτερα και από το ντοκιμαντέρ "Little Island" που δύο φοιτητές κινηματογράφησαν λίγο πριν φύγει από τον κόσμο!


«Η ιστορία του Νίκου επιλέχθηκε γιατί στην βάση της, η ζωή ενός ανθρώπου μόνου, σε ένα ξερό νησί έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Καθώς εξελισσόταν τα γυρίσματα της ταινίας βέβαια, ανακαλύψαμε ότι τα θέματα επιβίωσης είναι ίσως το λιγότερο που απασχολούσε την ζωή του Νίκου. Η μάχη με τη μοναξιά, η αυταπάρνηση της οικογένειας, η συνεχής προσπάθεια των φορέων να τον απομακρύνουν από τη ζωή που είχε επιλέξει μας έκανε να καταλάβουμε πως η δύναμη ενός ατόμου βρίσκεται στην εσωτερική του ηρεμία και αυτογνωσία. Και αν είναι αποφασισμένος να καταφέρει κάτι, είναι διατεθειμένος να ξεπεράσει οποιοδήποτε εμπόδιο σταθεί μπροστά του», λέει ο Άγγελος Ψωμόπουλος που μαζί με τον Άλεξ Βηλαρά υπογράφουν το φιλμ.


«Αυτό που μου έκανε εντύπωση στον Νίκο είναι πως έβλεπε το νησί με έναν ιδιαίτερο και ρομαντικό τρόπο. Χώρις να εκφράζεται πολύ, έβλεπες την αγάπη που είχε για το μέρος και τις θυσίες που έκανε και ήταν διαθέσιμος να κάνει αρκεί να έμενε εκεί. "Κανονικά έπρεπε να με πληρώνουν που είμαι εδώ και προσέχω το νησί, αντί να θέλουνε να με διώξουν", έλεγε».


Η 24η Αυγούστου θα είναι πάντα για εμάς ''Ημέρα Νίκου Βασιλάκη'' ! Ανακαλύψτε την σελίδα που έφτιαξε η οικογένεια του στο facebook εδώ !

Logo_Ksn2014_2.png
bottom of page